2014/12/14

Kete is the New Lembas!


Lembassever olduğumu artık herkes biliyor. 
Daha önce şu postta gerçek lembas peksimetlerini denemiştim. Ama tabii bizim Lembasımızın yerini alamadı sori Galadriel. 

Bizim Lembasımız Kete. 
Diyelim birimiz yurt dışına gidiyoruz, illa annem erzak olarak kete yapar koyar yanına. Hiçbir şey bulunmazsa kete imdada yetişir. Böyle bıçakla bölersin, yanına alıp gezersin. Tamamdır. Hem çok doyurucu, hem de acayip lezzetlidir.

Her yörenin farklı bir ketesi var. Benim favorim bizim Kayseri ketesi. 




Yapılışı;

İçindekiler;
1 litre süt
2 bardak sıvıyağ
1 küp veya 2 paket toz maya
1 yemek kaşığı şeker
1 silme yemek kaşığı tuz
Alabildiği kadar un

Unlu iç malzemesi için;
1 paket margarin yada o kadar tereyağı
Alabildiği kadar un (kuru bir malzeme olacak)


Malzemeyi karıştırıp, iyice ele yapışmayacak şekilde oluncaya kadar yoğurun. Sonra mayalanmaya bırakın. Mayalandıktan sonra tekrar yoğurup bu işlemi iki kere tekrarlayın. 

Sonra içi için yağı eritip, içine un ilave ederek kavurun üstteki gibi olacak. Un kokusu çıkıncaya kadar kavurmak yeterli olacaktır. 
Sonra hamurdan iri bezeler alıp yassılaştırıp içine unlu harcı koyup kapatıp ters çevirip bastırıyorsunuz. Üstüne yumurta sarısı sürüp çatalla küçük delikler açıp, bastırıyorsunuz 

Çıkınca temiz bir bezle sarıp, ağzı kapaklı bir kaba koyuyoruz ki terleyip yumuşak olsun. Sonra öle bayıla yemeye hazırız. 

Biz Kete gecesi yapıp Orta dünya şarkıları dinledik. Size ise şarkı Billy Boyd'un The Last Goodbye'ını getirdim. Gözlerim dolu dolu izledim.  17 Aralıkta yeni film vizyona girecek ve biz Orta Dünyaya veda edeceğiz. Yoo hayır ağlamıyorum gözüme çörekotu kaçtı!
LOTR ve Hobbit filmlerinden görüntülerle yapmışlar nasıl ağlamazsın!

Bugün üçüncü Orta Dünya yazım diğerleri için;

Orta Dünya'nın Çizerleri | Alan Lee & John Howe yazısı için tık tık
Québec'te Hobbit konseptli butik otel  Entre Cîmes et Racines için tık tık


Afiyet olsun efenim... İyi dinlemeler...

2 yorum:

Fehiman Neşe dedi ki...

Keteyi tatmayı bırak, adını daha önce duymamıştım bile :D Hem bunu hem de lembas tarifini önümüzdeki günlerde denemeyi düşünüyorum, bakalım ^_^

Orta-Dünya'ya daha kolay veda etmek için bu veda sürecini haftalar önce başlattım ben, bünyem anca kaldırır bu vedayı :/

Sycorox dedi ki...

@Fehiman; Kete süper bişey kesinlikle Kete'yi lembastan daha çok tavsiye edebilirim :)