2011/01/28

Over the Rainbow/ Marshmellow'lu Pasta


Somewhere over the rainbow way up high
And the dreams that you dream of once in a lullaby
Somewhere over the rainbow bluebirds fly
And the dreams that you dream of, dreams really do come true





Annemin doğum günüydü kaç zaman önce. 26 Aralıktı tamam ama koymak kısmet olmadı fotoğrafları. O gün babam dedi kızım bir pasta al hiç uğraşma ama ne bileyim çevremdeki insanların doğum günü olduğu zaman pastahaneden pasta almaktan hiç hoşlanmıyorum. Ortaya düdük gibi bir pasta çıkarıyoruz ve kimse doymuyor. Bizde genelde pasta yapılır. Sadece ev ahalisi de değil, arkadaşlarıma eşime dostuma pasta yapmaya bayılan acayip bir bünyeyim ben. Hele doğum günlerinde özellikle o kişinin kendisini çok özel hissetmesi için yapmak en güzeli.
Neyse pastalara baktım gayetten sıkıcı geldi. Dedim kendim yapacağım kimse bunu elimden alamaz! :)
Annem marshmellow'u çok aşırı sever. Hatta onun yüzünden halen şeker hamuru yapamıyorum, ne zaman alsam bir arkamı dönüyorum bitmiş! Bu konuda bildiğiniz çocuklaşıyor :)
Dedim marshmellow'u kullanayım ben.
Bu pastanın keki çok güzel, yapımı kolay ve artıyor da, eğer küçük bir pasta isterseniz, ortadan kesin bir tarafını kullanın diğer tarafını da buzluğa atın, sonra ikinci bir pasta çıkar. Yada kalanları şantiye bulayın toplar yapın iyi oluyor.


Normal kek hamuru yapıyorsunuz yumurta şekeri çırpıp, sonrasında diğer malzemeleri ekleyerekten. Sonrasında eğer benim yaptığım gibi kakaolu kek istiyorsanız kakao ekliyorsunuz (ben yukarıya yazmayı unutmuşum)
Cream'Ole'nin kıvamını yoğunluğunu çok seviyorum. Muzlusu tam muz tadı veriyor, fındıklı ve kakaolusu ise acayip güzel bir lezzet. Pastalara çok yakıştırıyorum ben. O yüzden bu pastada her ikisini de kullandım.


Keki böyle ortadan ikiye ayırıyoruz, ve ayırdığımız parçaları da ortadan bölüyoruz.


Ve hangi kıvam istiyorsanız sıcak çikolata, süt, muzlu süt, nescafe içlerinden birini seçip ıslatayorsunuz. Ben çikolatalı capuccino ile ıslattım.
Kek biraz kıtır olduğu için yapıyoruz bu işlemi, böylelikle hem aroması oluyor hemde gayet güzel bir kıvama geliyor. Bunda ise şuna dikkat, çok ıslatırsanız hamur olur, çok aşırı olmadan neredeyse yalandan ıslatın.

Veee en sevdiğim olay kremayı sürüp, meyveleri dizmek. Ben kakaolu pasta ile muzu çok severim, annem kakao'lu pasta delisidir. Direkt der bana sakın beyaz meyveli pasta neyim almayın, yapmayın diye. Bunu göz önünde bulundurduk.

Ve pastanın üstünü fındık aromalı kakaolu cream'ole ile kaplandı.

Artan pudingleri de akşam için sabırsız olan biz mideye indirdik afiyetle :)

Ve mutlu son.
Pastanın süslemesi çok aşırı spontan oldu ama bence sevimli bir çalışma çıkardı. Hatta size bir tavsiye marshmellowları içine de koyabilirsiniz. Yerken öyle dedik, keşke içinde de olsaydı diye.




Bir ay sonrasında bile doğum gününü hatırlayıp birde üstüne şarkı yolluyorum anne nasılım? :)

Şarkıya gelirsek gayetten herkesin bildiği bir eser aslında.
"Somewhere Over the Rainbow"

Zamanında reklamlarda duyuyorduk kendisini. Benim ilk ısındığım indie şarkılardandır. Bir arkadaşım indie albümü yapmıştı toplama, onda mevcuttu ve çok sevmiştim.

Bence bu versiyonu yani hawaii'li müzisyen Israel Kamakawiwo Ole' versiyonu çok güzel. Mesela Jewel ninni albümüne almış söylemiş, resmen can çekişir gibi söyleyince tüm naif havası gitmiş. Bir dolu kişi söylemiş aslında Hendrix ve Tori Amos'da dahil olmak üzere. Ama hiç biri bu kadar sarmadı beni.
Aslında orjinal söyleyeni Judy Garland. Herkesin bildiği The Wizard Of Oz'da söylüyor.
Besteci Harold Allen, söz yazarı E.Y Harburg durun hatta o versiyonu da ekleyeyim.




Sanki o reklamdaki gibi böyle Hawaii'de iki palmiye arasındasın, hafif hafif rüzgar esiyor, elinde kitabın ve kulağında bu şarkı var. Hiçbir şey umurunda değil. En güzel hediye olur. Huzur sessizlik ve mis gibi deniz konusunu içine çekmek.
Mumu üflerken ne diledi bilmiyorum ama ben olsam bunu dilerdim.

Ve sen okuyucu bu pasta çok güzel oluyor bence dene

Afiyet olsun, iyi dinlemeler...

2011/01/19

Had To Go, Never To Go



Eveeet Pizza'yı sevmeyen insan yoktur herhalde. Yani eğer varsa toplanır döveriz mühim değil tabi :) Ya da yok sevmeyenin hakkını yeriz afiyetle.

Ben pizzayı Amerikan usulü kalın hamurlu bol bol malzemeli seviyorum. Bizim ev ince hamurlu az malzemeli İtalyan usulü sevenler ve kalın hamurlu bol bol malzemeli Amerikan usulü sevenler diye ikiye ayrıldığı için iki tepside ayrı ayrı yapıyoruz ve kimse birbirine bulaşmıyor.

Pizza'nın yanında ise benim pek bir sevdiğim, dinlemeye doyamadığım
"Poscards From İtaly" olmazsa olmaz.
Sanki Roma'dayım, gezmekten yorulmuşum da, küçük bir kafede bekliyorum, ya pizzam biraz kalın hamurlu olsa nasıl anlatsam da olsa diye söyleniyorum. Yanımda aldıklarım, bir yandan Trevi çeşmesine para atsam mı, gerçi ne olacak ayyaş herifin teki topluyor o paraları diye çen çenleniyorum. Çok yakışıklı İtalyan adamları geçiyor önümden ve ben pek bir havalı görüyorum kendimi.

Yapım aşaması aşağıda olduğu gibi. Hamurları açıyoruz tepsiye sığacak şekilde. Hamuru ekmek hamuru, eğer yoğurmak falanla uğraşmam derseniz fırından alın hamuru açın oda kolay oluyor (ben öyle yapmadım:)
Sonrasında içine baharatlı domates sosu sürüp, malzemeleri yerleştiriyoruz. Ve üstüne fesleğen serpiyoruz.
Veeee fırına yolluyoruz kendilerini.
Fırında pişmeye yakın rendelediğimiz kaşar peynirlerini ilave ediyoruz.
Ve sonrasında mideye indiriyoruz vakit kaybetmeden.




Ben şu anlattığım Roma ambiansını yakalamak için havalı bir sofra hazırlamak istedi evet. Bide bloğa ekleyeceğim ya,mum neyim koydum (genelde çok yapmam öyle şeyler)
Böyle şık şıkırdım havalı havalı yedik. Aslında şarap giderdi be dediğinizi duydum, ama nedense ben Pizza yada diğer fast food olayların yanında mutlaka kola arıyorum. Olmazsa olmazım benim :)




İlk baştaki Florence and the Machine coverladığıydı ama şarkının orjinali tabii Beirut imzalı.
Ben Florance'ı pek sevdiğimden bu coverı deli gibi sevdim. Ama şarkının orjinali de pek güzel.
Aslında şarkı öyle güzel ki kim söylese ayrı bir tat veriyor mesela Youtube'da videoları olan Agathe ve Fine adlı iki kız var onlarda çok hoş söylemişler TIK!
"the shattered soul
following close but nearly twice as slow
in my good times
there were always golden rocks to throw
at those who admit defeat too late
those were our times, those were our times"




"and i will love to see that day
that day is mine
when she will marry me outside with the willow trees
and play the songs we made
they made me so
and i would love to see that day
her day was mine"




Şimdi pizza'yı yapın bence ve mideye indirirken bu huzur dolu şarkının eşliğinde kendinizi Roma, Milano, Floransa, Venedik karnavalı, Toscana, Sicilya'da artık nereye gitmek istiyorsanız orada hayal edin. Ya da sevdiklerinizi çağırın kahkahalar eşliğinde mideye indirin.

Afiyet olsun, İyi dinlemeler...